Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hintázás fizikai és szellemi előnyei

A hintázás fizikai és szellemi előnyei

A gyerekek számára nincs is jobb érzés a világon, mint a hinta lengése a levegőben. Az arcocskákba csapó lágy szellő és a magasra törés izgalma a gyermekkor egyik legkedvesebb emléke szerte a nagyvilágban mindenhol, minden kultúrában. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a játszótéri felszerelések -beleértve természetesen a hintákat- közel ugyanolyan hatással van a gyerekek fejlődésére, mint a tanteremben eltöltött hivatalos idő.

A hinta nem csupán egy ingyenes szórakozás -bár ez is micsoda előny!-, de kiváló módszer arra a kisebbek számára, hogy eddzék testüket és az elméjüket is.

A hintázás szórakoztató. Valószínűleg erre gondol a legtöbb gyerek is, amikor az eszközöket meglátva rohannak a játszótéren azok felé. Amit a gyerekek -és nagyon sok szülő- nem vesznek észre, hogy a hintázásnak számos fizikai és mentális előnye is van, amelyek elősegíthetik a gyermekek szükséges fejlődését is.

A hintázásnak ugyanis nemcsak a testre gyakorolt, fizikai előnyei vannak, hanem a kognitív képességeket is fejleszti.

Cikkünk nagyobb részében ezen előnyöket szeretnénk bemutatni, két részre bontva a mondandónkat: a fizikai és szellemi előnyökre fókuszálva.

A hinta fizikális jelentősége

A lendület szerzés és maga lengés érzése azért nyújt előnyöket a gyerekeknek, mert megtanítja nekik a helyes testtartást, segíti a motoros készségek és koordináció, egyensúlytalálás fejlődését. Ezeket az előnyöket a most következő szakaszban részletezzük.

1. Testtartás

A hintázás kétségkívül egyik legfontosabb fizikai előnye a testtartás javítására vonatkozik, illetve a testük, minden apróbb porcikájuk mozgásának, mozgatásának felismerése. Amikor a gyermek a hintában ülve elkezdi a lábával az ilyenkor szokásos mozdulatokat ismételgetni, a teste többi része is aktivizálódni kezd, reagálnak erre a „pumpáló” mozdulatra. Azaz, amikor a kicsik kinyújtják a lábukat, a törzsük hátra feszül, kiegyenesedik, amikor behúzzák a kicsi lábukat, akkor a testük elernyed – ezen mozdulatok ismétlődése pedig az izmok fejlesztésében, fejlődésében domborodik ki igazán.

hintázó kislány

A lengés aktivizálja a vestibuláris rendszert, amely a belső fül mélyén található. Ez az egység felelős a test térben való elhelyezkedéséért és a reagálásért a gravitációs erőre. Más szavakkal kifejezve: a felállásért és helyben maradásért felelős. A test (egész pontosan a fej) helyzetének érzékelése ezáltal a normális testtartás biztosítása és az egyensúly megőrzése a feladata. E rendszer károsodása, nem megfelelő működése, a képesség lassú fejlődése szédülést és szemmozgás zavart idézhet elő.

Mivel a hintázás egy folytonos, oda-vissza irányú mozgás, ezért az agy folyamatosan építi fel ezt a mozgásfélét és utasítja a testet a gyermekre ható erők kompenzálására. Ez a folyamat -mint minden más az emberi testben- nem magától értetődő, lassan alakul ki a magabiztos érzékelés minél több tapasztalat útján.

2. Motorikus készségek és koordináció, egyensúly

A hinta a gyermekeket is segíti a koordináció fejlesztésében, mert a lengéshez a gyermekek egyszerre több izomcsoportot is meg kell dolgoztatni. Dolgoznak a hasi izmaikat, hogy egyenesek maradjanak a hinta közepén és a lábaik, hiszen azzal kell mozgásba hozni a hintát. A karjaik is összekapcsolódnak, amikor a hintát a keretéhez tartó köteleken vagy láncokon kapaszkodnak. Mivel mozgás közben használják izmaikat, ezeket az izmokat is gyakorolják és erősebbé teszik azokat.

Az erősebb izmok segítenek más fizikai tevékenységekben és természetesen, mivel ezeket az izomcsoportokat bevonják, energiát égetnek és egészségesebbek maradnak, mint ülő társaik.

A hinta tanulása - a lengés előre és hátra hajtása a testsúly és a lendület felhasználásával - a legjobb módja annak, hogy maximalizálja a lengés fizikai előnyeit, de ez nem az egyetlen mód. Azok számára, akik túl fiatalok ahhoz, hogy megtanulják a hintához köthető mozdulatsorokat, vagy a speciális igényűek számára, a hintázás továbbra is biztosíthatja ezeket a fizikai előnyöket, mert még mindig számos izomzatot folytatnak, amikor ülnek és az eszköz oldalába kapaszkodnak.

A lengés fizikai előnyeinek megszerzésének másik módja a fészekhinta lengése. Mivel nagyobbak és jellemzően egyszerre két vagy három gyermek használja őket, egyszerre több különböző izomcsoportot is bevonnak, megtanítják a koordinációt, a motoros készségeket és segítenek az erős izmok kialakításában, miközben arra is koncentrálniuk kell, hogy le ne essenek róla.

3. Kültéri aktivitás

A hinták általában játszótereken, vagy otthon a kertben találhatóak leginkább. A gyermekek szabadtéri játékának fizikai előnyei hatalmasak. A kint játszó gyerekek több aerob testmozgást és erőnléti edzést kapnak futás, ugrás, tolás, húzás és mászás közben.

hintázó gyerekek

Csontjaik és izmaik megerősödnek. Emiatt azok a gyerekek, akik rendszeres időt töltenek szabadtéri játékkal, több kalóriát égetnek el, ami csökkenti a gyermekkori elhízás kockázatát. Ezenkívül a szabadban játszó gyermekek több D-vitaminhoz jutnak, ami a betegségek megelőzéséhez és az erős csontok felépítéséhez elengedhetetlen tápanyag. Valójában a kint játszó gyermekeknél kisebb a krónikus gyermekbetegségek kialakulásának kockázata.

A legtöbb gyerek nem gondolkodik tudatosan a stresszen vagy az általános egészségi állapotában és jólétében játszott szerepben.

De a hintázás valóban segíthet a hiperaktív vagy szorongó gyermekek megnyugtatásában.

Ahogy egy órát függőágyban töltve, nyugodt lehet egy aggódó felnőtt, ugyanúgy a lengés oda-vissza mozgása megnyugtathatja azt a gyereket, akinek nehéz napja volt, vagy túlstimulálták az iskolában vagy óvodában. A lengés fizikai előnyeivel együtt számos előnye származik az agy relaxációjából.

A hintázás kognitív előnyei

A hintázás a gyermekek számára előnyös, mivel elősegítheti a társadalmi fejlődést (játszótéren), javítja az érzékszervi készségeket, növeli a figyelemkört és javítja a hangulatot. Ezeket a kognitív előnyöket a gyerekeknek a következő szakaszokban ismertetjük.

1. Szociális érzékenység

A strukturálatlan játékidő eltöltése a hintákon és más játszótéri felszereléseken segít a gyerekeknek szocializálódni: egymással kölcsönhatásba kell lépniük, megszólítani a másikat, ha szeretnének egy játékkal játszadozni.

Közös játékokat hoznak létre és társasági formában segítenek az agyuknak megtanulni, hogyan viselkedjenek más korú gyermekek között.

fogócskázó gyerekek

Egy szülő számára csak az látszik, hogy őrültként szaladgálnak, de valójában az történik, hogy a gyerekek gyakorolják az egymással való kommunikációt, megfogalmazzák elképzeléseiket, érdeklődésüket és megtanulják, hogyan kell együttműködni egy közös cél elérése érdekében. Még akkor is, ha ez az interakció megromlik és viszály alakul ki, a gyerekek még mindig megtanulják, hogyan kell kezelni a konfliktusokat és együttműködni, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy tervezték.

Hogyan is kapcsolódik mindez a témánkhoz? Gondoljunk csak bele: a gyermek megérkezik a játszótérre és egyenesen a hinták felé veszi az irányt. De a hinták mind foglaltak. A gyerek várakozóan ott áll és várja azt a pillanatot, amikor egy másik gyermek leszáll a hintákról, hogy a többi játékhoz menjen. Ebben a pillanatban gyakorolják mind a türelmet, mind a váltás módját. Ezután egy hinta válik elérhetővé. A gyerkőc ezután rögtön ugrik, a mellette hintázó társára néz, és azt mondja: "Bibii, magasabbra tudok lendülni, mint te. Ez a kreatív, gyermek által vezetett játék lehetővé tette számukra, hogy új barátokat szerezzenek és együtt dolgozhassanak egy közös cél érdekében.

2. Az érzékszervek fejlesztése

Az a gyermek, aki teljes idejét bent tölti a tévé előzz ülve, csak két érzékszervi képesség fejlesztésére tud hatni: a látásra és hallásra.

Amikor a gyerekek kint játszanak, fejleszthetik és csiszolhatják mind a hét érzékszervi képességet.

Ez magában foglalja a propriocepció érzékeit, a vesztibuláris rendszert, az érintést, a hallást, a látást, az illatot de még az ízt is. Mivel a gyermek egész testére és irányított mozgására van szükség, az aktív játék, mint a lengés, különösen jó módszer a gyermekek számára a testtudatossággal járó proprioceptív érzék és a vesztibuláris érzék fejlesztésére, amely a térbeli tájékozódást és egyensúlyt foglalja magában. A gyerekek más érzékeiket is használják, amikor kint játszanak. Megérzik a leveleket, a rovarokat és a fenyőtobozokat, megtanulják, milyen illatuk, tapintásuk van. Madarakat, repülőgépeket és autókat hallanak elhaladni. Látják maguk körül a gyönyörű fákat és bokrokat. Figyelik a barátaikat és fejlesztik azt a képességet, hogy gyorsan nézzenek egyik emberről vagy dologról a másikra. Frissen vágott fű és virágok illatát érzik és igen, a gyermek akár egy szülő által jóváhagyott bogyót is elfogyaszthat egy biztonságos bokorból, például áfonyából vagy eperből, málnából.

Mi köze mindennek a hintázáshoz? A gyerekek imádják a hintázást. Ha gyermekét érdekli a hintázás, akkor sokkal szívesebben indul egy játszótérre, visszamegy játszani vagy más, a hintázáson kívüli szabadtéri tevékenységekbe kezd. Ahogy teszik, gyakorolni fogják az érzékeik bevonását és a körülöttük lévő dolgok feldolgozását.

3. Fokozott figyelem

A hinta nagyszerű módja a gyermeki koncentráció fejlesztésére is. Valójában ez egy nagyon ajánlott tevékenység azoknak a gyermekeknek, akiknél diagnosztizálták a figyelemzavart, mert a lengés a gyermekek számára segít az agyuk újrafókuszálásában, hogy más strukturáltabb tevékenységekben vegyenek részt.

tanuló gyerekek

Nem véletlen, hogy az általános iskoláknak van szünete és ideje, hogy a gyerekek játszanak a játszótéren. A hivatalos oktatástól való elszakadás és a strukturálatlan játékidő bekapcsolása segít a gyermekeknek visszanyerni figyelmüket, felébreszteni álmos agyukat, és felkészülni arra, hogy a nap előrehaladtával újra bekapcsolódjanak a tanulásba.

Általánosságban elmondható, hogy azok a gyerekek, akik kint töltenek időt, inkább kíváncsiak, hosszabb ideig maradnak egy feladat mellett és jobban tudnak önállóan játszani. Azzal, hogy bátorítja gyermekét, hogy hintázzon és töltse a szabadban a szabadidőt, segít abban, hogy fejlessze az osztályteremben és a szükséges képességeit.

4. Jobb hangulat

A kültéri játszadozás javítja a gyermek általános hangulatát és közérzetét. A gyerekek boldogabbak, ha napfénynek és friss levegőnek vannak kitéve. Miért? A napfény stimulálja az agy azon részét, amely felelős a boldogság érzéséért. A napsütés valójában egyenlő a boldogsággal! Továbbá azok az emberek, akik kint töltenek időt, általában boldogabbak és pozitívabb hangulattal rendelkeznek, mint azok, akik bent maradnak.

Ha gyermekét a szabadban való játékra ösztönzi, ideértve a hintázást is, az olyan dolgoknak teszi ki őket, amelyek javítják hangulatát. És ki nem akar boldogabb gyereket?

Az összes előny, amelyet felsoroltunk a hintázáshoz, a gyermekek számára egyaránt érvényes. Nagyon előnyös tevékenység minden korú gyermek számára.

Azt hiszem, ez a kérdés eldöntetett: márpedig hintázni jó!

Nézz körül hintáink és egyén kerti játékaink között!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti játékok