Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A kiságy rácsvédő felhasználásának módjai

A kiságy rácsvédő felhasználásának módjai
Ebben a cikkben leginkább a fonott rácsvédő felhasználásának lehetőségeivel fogunk foglalkozni, hiszen sokkal több rejlik ezekben a termékekben, mint az elsőre gondolnánk. A fonott rácsvédő elsődleges felhasználási helye a (bármilyen stílusú és méretű) kiságyban van, célja pedig, hogy megóvja a babák fejét és kis kezeik, lábacskáik beszorulását a kiságy rácsai közé.

Avagy mi mindenre lehet használni a rácsvédő fonatot

A fonott rácsvédő elsődleges felhasználási helye a (bármilyen stílusú és méretű) kiságyban van, célja pedig, hogy megóvja a babák fejét és kis kezeik, lábacskáik beszorulását a kiságy rácsai közé.

1. Klasszikus felhasználás

fonott rácsvédő kiságyban

Az első illusztrációnkon a bevezetőben leírt, alapvető funkció szerinti felhasználást mutatjuk be egy. A leggyakoribb kiságyak manapság Magyarországon a 60x120 és 70x140 cm-es kiságyak, ezek kerületei 360 illetve 420 cm, így adott, hogy amennyiben kiságyban használnánk és teljesen körbe szeretnénk tenni a kiságyat, úgy ezekre a hosszúságú rácsvédőkre van tehát szükségünk.

A javaslatok alapján egy minimum fele ekkora rácsvédő fonat az, amire egész biztosan szükség lesz, tehát 60x120-as kiságy mérethez 180 cm, a 70x140-es kiságy mérethez pedig minimum 210 cm-es baba rácsvédő, ami kellhet.

 

 

2. Megnyugvás babafészekben

fonott rácsvédő kiságyban babafészekkel

A képen látható megoldás az újszülöttek számára ideális. Egyrészt dupla biztonságot nyújt a babafészek és a rácsvédő kiságyba történő közös elhelyezése, másrészt a babák újszülött korban még kisebbek, így nyilvánvalóan lesz elég hely a fonott rácsvédő és a babafészek számára is. Az újszülöttek azért szeretik a pólyát is, hiszen azt az érzetet kelti bennük, mint ha még az anyukájuk pocakjában lennének – ez a megoldás is erre épít, hogy minél szorosabban körbeölelje a babát biztonságérzetet nyújtva a kicsinek.

 

3. A szülői ágyban

A fonott rácsvédő gyakori felhasználása a szülők ágyában, az alvó csecsemő körbezárása is.

Előbb-utóbb minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor a kisgyermek eljut a szülők ágyába, mert ott találja meg a biztonságot, a megnyugvást. Ilyenkor a biztonság- és kényelemérzetet is növelheti, ha a babát egy rácsvédő fonat veszi körül.

Egy ilyen művelethez egy kb. 70 cm-es gyermek méretével és 40 cm széles hellyel kalkulálva egy min. 240 cm-es, vagy nagyobb rácsvédőre lesz szükség. Praktikus, bár kevésbé óvatos megoldás, ha anya/apa és baba közé húzott limesként tekintünk a rácsvédőre, megelőzendő az éjszakai mocorgás okozta ráfekvést.

 

fonott rácsvédő szülői ágyban

 

4. Elhelyezés utazóágyban

fonott rácsvédő mózesben

A még állni nem képes, de a kúszást elkezdő babák számára is van felhasználási javaslat. Az alap elképzelés hasonló az 1. képen látotthoz, de itt kiságy helyett egy utazóágy/mózeskosár/járóka a téma középpontja. A pihenőhely szélére elhelyezett babaágy rácsvédő elég magas ahhoz, hogy eltakarja a kilátás nagyrészét így sarkallva babát az alvásra, de egy képzettebb tipegő számára felkapaszkodási lehetőséget is nyújt, úgyhogy csak óvatosan.

 

5. A dupla védelem

dupla fonott rácsvédő

A dupla rácsvédős megoldás még a szerkesztőség tagjait is megosztotta. Egyrészt jól láthatóan dupla biztonságot jelent, hiszen a babák ilyen magasra már nem tudnak felkapaszkodni és kilátni sem jó eséllyel, ugyanakkor roppant sötétté és nyomottá varázsolhatja a kiságyat, és megnehezíti a levegő keringését is -a friss oxigén nehezen jut át ezen a vastag falon, míg az elhasznált épp emiatt nehezebben távozik.

 

6. Nagyobb gyermekek részére

Ugye nem gondoltuk, hogy a 12. hónapot követően a nagylegények és nagylányok már rácsvédő nélkül alszanak? Ugyan a babák egyre önállóbban (és önjáróbbak…), az alvási kultúrájuk is változik, lassan lekerül a rácsvédő is oldalról. Akkor miért is kell még rácsvédő? Azért, mert bár ugrásszerűen megnőnek és egyre ügyesebbé is válnak, éjszaka továbbra is sokat mozognak a gyermekek, így rács nélküli ágyban leesés ellen használatos. Rácsos ágyban továbbra is alapfelszerelés, hiszen az éjszakai kommandóban egyre jobban és erőteljesebben mozognak, de a fonott rácsvédő segítségével tompíthatjuk ezeket a súrlódásokat, így biztosítva a baba egész éjszakán át tartó alvását.

fonott rácsvédő nagyobb gyerekeknek

 

6. A szökevények ellen

dupla fonott rácsvédő

A rácsvédő fonat elhelyezése a padlóra bizony meggondolandó még akkor is, ha csak ideig-óráig jelent megoldást a picik robbanásszerűen fejlődő mozgáskultúrájuk miatt. A kanapék körül elhelyezett szőnyeg köré épített rácsvédő gátat szabhat azon kis szökevényeknek, akik még a kúszás korai, vagy a forgolódás fázisaiban vannak, hiszen még nincs akkora lendületük, hogy átrobogjanak ezeken az akadályokon. Elég magas ahhoz, hogy anya ki merjen menni a mosdóba kivételesen egyedül, de nem elég magas ahhoz, hogy gondot okozzon a kilátás – azaz a gyermekre is biztonsággal rálátunk mindezt úgy, hogy még nem tud kijönni a bezártság szorításából. Tökéletes és biztonságos lenti játszóterep.

 

6+1. Rácsvédő szőnyeg

fonott rácsvédő szönyeg

Egy fonott rácsvédő magassága kb 20-30 cm kinyúlt állapotában, egy 4-7 kg-os gyermek ha ráfekszik, még akkor is megtart a tömöttségétől függően 10-20 cm-t. Azaz a rácsvédőből hajtogatott játszószőnyeg kényelmesnek és jó ötletnek tűnik, de biztonságosnak már nem nevezhető. Mindenesetre, ha másért nem, hát kipróbálás és kreatívkodás céljából ki lehet egyszer próbálni milyen fonott rácsvédőből játszószőnyeget hajtogatni.

 

Mint láthatjuk, a fonott rácsvédő felhasználásának csak a képzelőerő szabhat gátat. A kreativitást támogatandó 300 cm-es és még azt meghaladó méretű rácsvédők ugyanúgy elérhetőek a piacon, mint a klasszikus 180x30 cm-es társai. Találd meg a számodra legideálisabbat és találjátok ki együtt, hol is tudnátok felhasználni.

Nem tudod még, hogy milyen rácsvédőt vásárolj? Segítünk!

Rácsvédő vásárlása – milyet válasszak?

Rácsvédőinket ITT éred el:

Fonott rácsvédő

Hagyományos rácsvédő

Összes rácsvédő