Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A montessori játékok és nevelési elvei

Playgreen.hu
2021. 02. 13. 00:00:00

Biográfia

Maria Montessori

Maria Montessori (1870 – 1952) jeles olasz orvos, pedagógus és pszichológus, a nevét is viselő oktatási rendszer kezdeményezője. A fent említett tudományokon túl műszaki és antropológiai és természettudományi tanulmányokat is folytatott, igazi polihisztornak számított. A századforduló környékén hozta létre az első, mai szóval gyógypedagógiával foglalkozó intézetét. Rövid katedrai kitérőt követően a gyermekek nevelése felé fordult ismételten.A századelőn több tanulmányt is írt az óvodás korú gyermekek fejlődési potenciáljáról. Tapasztalati úton megismerhető játék – és munkaeszközöket használt pedagógiájában, többek között ő alkalmazott először a kicsikre méretezett berendezési tárgyakat is. Alaposan kidolgozott módszereivel keresztül-kasul bejárta Európát, az Egyesült Államokat, Indiát, szinte a világ minden szegletét. Hatására szinte minden országban alakult egy, a módszereit elfogadó és népszerűsítő intézet, 1929-ben jött étre pedig az, ami összefogta mindezeket.

 

A Montessori játékok lényege

Montessori szerette a természetet és hitt abban is, hogy a természet maga inspiráló hatással lehet a gyermekekre.

Ennek megfelelően az ún. Montessori játékok alapanyagát tekintve legtöbbször natúr, valódi fa vagy bambusz, esetleg pamut és selyem, de még a fém és üveg is előnyösebbnek számít a metódusban, mint a műanyag és más szintetikus anyagok.

Az ilyen típusú játékok közös nevezője az, hogy minden játék (és anyag is) valamilyen funkciót lát és konstruktívan hat a gyermekre. Minden eszköznek, amit csak a gyermekünk kezébe adunk, be kell tudnia vonni a játékba őket és ösztönözni kell a cselekvésre. A legjobb játékok tehát a kicsik fejlődése érdekében lehetővé teszik saját maguk számára, hogy saját akaratukkal, döntéseikkel és ötleteikkel működjenek. Manipulálnak, építenek és rombolnak, azaz kölcsönhatásba lépnek a játékkal és ezáltal ismerjék meg apró részletekben az őket körülvevő világot. A lényeg röviden összefogalva tehát a természetességre való törekvés a tapasztalás útján való megismerés a fantázia formálása.

A Montessori játékok tehát már tudjuk, hogy nem fognak világítani és nem a színes ábrákkal és képekkel ragadtat el, nem adnak ki hangot, hacsak az nem a funkciója miatt fontos.

Az 5 legfontosabb jellemzője a Montessori stílusnak

1. Az egyszerűség

Csak mert valami egyszerű, egyáltalán nem jelenti azt, hogy azt unalmasnak fogja találni a gyermekünk.

Épp ellenkezőleg, hiszen az iskola szerves részét képezi az a törekvés, hogy a kicsik a lehető leginkább hagyatkozzanak saját kis formálódó fantáziájukra, ezáltal válik pedig a számunkra egyszerűbb játék a világ legérdekesebb dolgává (ugye, pocsolya? Helló, földre hulló faágacska!).A gyermekek kicsi korukban akkor tanulnak a leghatékonyabban, ha szervezett információkat tudunk átadni nekik.

A legegyszerűbb formaillesztő és színválogató készlet három alapvető, jól megkülönböztethető geometriai formát tartalmaz és egyszerű rejtvény keretében adnak át rendezett információt a magukról formákról, azok különbözőségéről. A kicsik hamar megtanulják a formák közötti kapcsolatot, de addig is foglalkoztatni fogja őket a gondolat, hogyan is lehet ezeket összeilleszteni.

2. A valóságra való fokozott törekvés

Körülbelül 6 éves korig a kisgyermek nehezen tudja megkülönböztetni a fantáziavilágot és a valós életet. Annak érdekében, hogy biztonságos és stabil kapcsolatot alakíthasson ki a valósággal, először tapasztalati úton kell megtanulnia, hogyan is működik az.

Montessori  asszony szerint tehát olyan játékot kell adnunk a kicsiknek, amik valós következményeket mutatnak be. Ha egy golyós csúzdán keresztül mutatjuk be, hogy a fent elengedett golyó le fog gurulni, akkor meg fogja érteni, hogy a leejtett golyót lent keresse.

 

3. Természetes alapanyagok

Ahogyan azt már a bevezetőben írtuk, Madame Montessori kapcsolata igazán közeli volt a természettel, az annak bevonásával való nevelést pedig hangsúlyossá tette a módszereiben is.

Amikor csak lehet, törekedjünk tehát arra, hogy természetes és környezetbarát alapanyagokból készült játékokat adjunk a legkisebbeknek. A fából készült rágóka vagy egy fém csörgő sokkal több ingerrel látja el a babát, mint a műanyag. A fém először hűvös lesz, majd felmelegszik a kezében – ezek mind-mind új élmények annak a kisbabának, aki még szinte semmit nem tapasztalt a világból.

A kisgyerekek márpedig olyanok, hogy kb. 6 hónapos kortól mindent a szájukba tesznek. Ezeknek az anyagoknak természetesen más, érdekes ízük van, mint a műanyagnak. A kicsi szervezetébe potenciálisan bekerülhető mikroműanyagok veszélyéről pedig most ne is ejtsünk szót.  A fa montessori játékoknak strukturájuk miatt is teljesen más súlyuk van, mint a műanyagoknak.

4. Célzott játék

A játék bár furán hangzik, de nem csak és kizárólag szórakoztatásra van. Legalábbis a montessori játékok esetében nem. A játékoktól ugyanis meg kell követelnünk azt, hogy ne csak szórakoztassanak, de altívan bevonják és aktivitásra ösztönözzék a kicsiket.

Praktikusan szólva: nem egy önmagában, fénnyel vagy hanghatással, önálló mozdulatokkal szórakoztatni képes játékokról van szó, hanem olyanról, amit a gyermekek fantáziája indít be.

5. Korlátozott mennyiséget kínál

Korlátozzuk a picik játéklehetőségeinek a számát. A túl nagy választék több bizonytalanságot szül a választás nehézsége miatt, így a játékra fordított hasznos idő elvész.

Nehezebben döntik el, hogy mivel szeretnének játszani és emiatt kevésbé ragaszkodnak a kiválasztott játékhoz. Ahelyett tehát, hogy a játékra koncentrálnának és élveznék azt, egyik játékról a másikra repülnek. A mai világban szerencsére már olyan választék áll a rendelkezésünkre, ami majdhogynem kimeríthetetlennek minősül, viszont emiatt nagyon nehézzé válik kiválasztani életkortól függően azt az 1-2 terméket, ami ténylegesen leköti a kicsit és még hatással is van rá.

Ezeknek az irányelveknek a gyakorlati használata segítséget nyújthat az eligazodásban és segítséget adhat a gyermek játékainak kiválasztásával kapcsolatos megalapozott döntéshozatalban.

Az 5 legjobb Montessori típusú játék

1. Formabedobó kocka

Egyszerű alakzatok, natúr hatás, az egyik legeredetibb és legkeresettebb montessori fa játék.

Nincs semmilyen trükk és effekt: a kicsiknek maguknak kell rájönniük, hogyan is lehet a megfelelő alakzatokat a megfelelő lyukba tenni és eltüntetni azokat. Rámutathatunk a doboz oldalán lévő alakzatokra és segíthetjük a gyermekünket, hogy megtalálja azt, majd a megfelelő helyre tegye. Siker esetén tovább tudjuk növelni gyermekünk magabiztosságát.

2. Fa rágóka

A rágóka anyaga, kiváltképp fogzáskor egyáltalán nem mindegy, hiszen nekünk, szülőknek sem mindegy, hogy milyen anyagot igyekszik betömni a kicsink a szájába. Márpedig be fogja így vagy úgy. A természetes, natur anyagokkal kezelt fa rágóka organikus pamut kiegészítővel nemcsak a fogzáskor hoz enyhülést, de biztonságot is ad babának, szülőnek. A módszer lényegét tekintve a természetessége mellett a súlya az, ami mellette szól. Egy műanyag rágókával szemben sokkal nehezebb, ezért más hatások érik a babát annak emelgetése közben is.

3. Golyó pálya

Gyermekünk számára még minden új, ami számunkra természetes. Ilyen a gravitáció is, bár az első fenékre huppanást követően gyorsan megtanulja, hogy mi is az.

A golyót a játék tetején elengedve hamar tapasztalni fogja, hogy az lent fog földet érni egy hosszú út után. Minél többet dobja le a golyót fentről, annál hamarabb fogja megtanulni, hogy lent kell várnia, hogy újrakezdhesse a szórakozást.

4. Egyensúlyozós játék

Miből másból, mint natúr fából. A különböző formájú és méretű kiegészítők tömegükben is különböznek, így már ez a felfedezés egy új élmény lesz számukra. Nem olyan könnyű megtalálni a játék egyensúlyközpontját, emiatt komoly fejtörést fog okozni a gyermeknek, hogyan is állítgassa be a darabokat, hogy a végén ez sikeres legyen. Mivel fejlettebb finommotorikai készségekre van szükség, ez az egyensúlyozós játék tökéletes montessori játék 2 éves gyerekek, vagy nagyobbak részére.

5. Bambusz számok 1-9-ig

A természetes alapanyaga miatt már önmagában kiváló montessori játék lenne 1 évesek részére.

Azonban mint azt fent is megtanultuk, kell, hogy edukáljon is a gyerekjáték ahhoz, hogy elérjük a célunkat. A bambuszból készült számok éppen azt a célt szolgálják, hogy ismerkedjenek a gyerekek a számokkal. Hangosan kimondhatunk 1-1 számot, amit a kisgyermeknek meg kell fejtenie magában, majd rá kell mutatnia. Nagyobb gyermekek már akár megpróbálhatják sorba is rendezni a számokat.

5+1. Montessori torony

Ha a formabedobós játék esetében azt állapítottuk meg, hogy az egyik legeredetibb montessori típusú játék, akkor a montessori torony esetében kivéltképp meg kell ezt említenünk. Maria Montessori alaptézisében a homogén, színben megegyező, de formájában különböző toronyépítő játékok nagy hangsúlyt kaptak, hiszen elmélete szerint a színek egyhangúsága miatt nehezebb feladat volt a torony felépítése a gyermek számára. Ez az elmélet azóta is tartja magát, de mint szinte minden, ez is finomodott. A különböző, élénk színek de formájában sokkal különbözőbb részek jobban hatnak a gyermek koordinációjára, fejlesztik vizuális képességeiket, így nagy nyugalommal tudjuk ajánlani a különböző pasztell, vagy élénk színekből álló montessori torony játékokat.

További montessori játékokat itt találsz.

Tartalomhoz tartozó címkék: Montessori