Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Miért szeretjük a vasút modelleket -felnőttként is? Avagy mivel lepjem meg gyermekemet és magamat is?

2020. 11. 24. 15:31:00

Kevés olyan elfoglaltság van, amit egy bezárkózós, ködös-fagyos, télbe hajló estén közösen csinálhatna a család. Azaz elfoglaltság az lenne (kérdezzük csak meg anyut, ugyebár…), nade én olyat keresek, amivel jól szórakozunk. Najó, elsődlegesen a kicsi, de miért is ne élvezhetném én is legalább annyira?

„Mert felnőtt vagy. Legalábbis annak látszol.” -vágja rá azonnal anyu. Anyu ebben a pillanatban még nem sejti, hogy apának van egy aduásza: a Bigjigs egyik kedvenc fa vasútpálya szett modellje: a dinoszaurusz park.

1. ábra: A Bigjigs Dínó témájú fa vasútpálya modellje igazi kedvenc a gyerekek körében.

A modellvonatok rengeteg okból kifolyólag vonzanak bennünket, legalább annyi az ok, amennyi ember szereti és csinálja ez. A számtalan individuális kiállás mellett azonban meg tudunk fogalmazni néhány olyat, ami minden, a téma lelkes rajongójában közös. Ezeket igyekszem kifejteni személyes tapasztalataimmal.

Szórakozás a családnak

Hogyan is sóhajtoztam egynéhány bekezdéssel korábban…? A vonatok minden formája szórakoztató, minden életkorban. Ez nem le het kérdés.

2. ábra: Dínók. Dínók mindenhol.

 

A vasútmodellezés egyik legvonzóbb szempontja, hogy képes megszüntetni a generációs különbségeket. A nagyszülők, apukák-anyukák képesek átadni az egyik kedvenc időtöltésüket a kisvasút játék okozta örömet a gyermekeik/unokáik számára, ami így rövid időn belül válik a család elsőszámú közös időtöltésévé.

Állandóan rohanó világunkban a közös vacsorázás megszervezése is sokszor túlmutat lehetőségeinken, ezért különösen érdemes megragadni minden alkalmat, amit a család együtt tölthet. Ezekkel az igen impresszív fa játék vonat pályákkal az időtöltés nemcsak meghitt, de minőségi is lesz, hiszen mindenki megtalálhatja benne a maga szerepét és feladatát.

 

Edukál

A fa vonatpálya megépítése a gyerekektől széles körű készségeket igényel és sokat kell tanulni a kezdő hobbistának. Alapvető famunkák és ácsmunkák, elektromos vezetékek és hosszú távú projekttervezés egyaránt szükségesek a vasútmodell építéséhez, valamint problémamegoldó és kutatási készségek fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyez. Kevés olyan tevékenység kínál lehetőséget arra, hogy ilyen sokféle alapvető készséget fejlesszen ki.

3. ábra: A vonatmodell elkészítésére időre, odafigyelésre és kitartásra is szükség van.

 

Hosszú távú projekt

A vasútmodell építés vonzerejének egy része folyamatosan befejezetlen aspektusában rejlik. Mindig van valami más, amit festeni lehet, valami mást (át-)építeni, vagy fejleszteni. A vasútmodell építésének hosszú távú jellege ellentétes társadalmunkban az azonnali kielégülés kultúrájával. Megtanítja a jól elvégzett munka értékét és mély megelégedés érzése származik abból, ha hónapok, sőt évekig tartó munka során folyamatosan fejleszthet valamit.

4. ábra: A vasútmodell építésekor mindig van mit javítgatni.

 

Hobbi

A személyes kedvenc részem, hiszen előbb-utóbb hobbivá fog válni. Ha másért nem, hát azért, mert olyan sokszor szét és össze kellett szerelnem a játékvonatokat és a síneket, az alagutakat és a tűzhányókat, viaduktokat, hogy az egyik legtöbb szabadidőmet kitöltő játéka lett az életemnek.

Bízunk benne, hogy felkeltettük figyelmeteket ez a valóban csodálatos világ irányába. Ha így van, akkor nézz szét nálunk és keresd a minőségi termékeket, amik egy kis szórakozástól még nem fognak darabjaikra hullni

Kukkancs be a shopunkba és válasszátok ki a nektek megfelelő játékpályát.

5. ábra: Ha a Jurassic Park és a Szafari után a nyüzsgő városba látogatnál...

 

-A PlayGreen.hu csapata-

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szerepjáték