Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10 tipp a környezetbarát gyerekjáték vásárlásához

10 tipp a környezetbarát gyerekjáték vásárlásához

A környezettudatosság 2021-ben már egyáltalán nem egy újfajta úri hóbort. A világunkból érkező, néha igen elrettentő hírek hallatán egyre nagyobb teret hódot a tudatos fogyasztás és vásárlás. Mi most megpróbálunk 10 tippet adni, hogy legyünk környezettudatosabbak a gyerekjáték vásárlások alkalmával.

Ugye Te is hallottál már megannyi termékvisszahívásról TV-ben, újságban, a kedvenc social media oldalad hírfolyamát böngészve, miközben a frász kitört, hogy „vajon mi is ezt vettük-e meg a hétvégén?” Ezek a nyugtalanító jelenségek gyakran valamelyik nyüzsgő ünnepünk alatt, netán utána érkeznek és érthető módon aggasztják a fogyasztókat, különösen az amúgy is érzékeny szülőket, nagyszülőket. Ezekben az esetekben az az egyetlen megoldás, hogy közleményben visszahívják az érintett terméket. Ez gyakran megtörténik a féltett kincseink kedves kis játékaival, mert mechanikailag rossz, esetleg azért hívják vissza, mert veszélyes szintetikus anyagot tartalmaznak, amelyek súlyosan károsítják a gyermek egészségét.

A kirakós játékok tartalmazhatnak formaldehidet, ami egy erős rákkeltő anyag, a műanyag termékek vegyi lágyítószereket tartalmaznak, amelyek hormonális problémát okozhatnak, de még egy egyszerű plüss mackó is tartalmazhat olyan tűzgátló anyagot, ami blokkolhatja a gyermek természetes fejlődését.

Bár a kisebb veszélyt jelentő méreganyagok jelenléte bőségesnek mondható a felnőttek számára forgalmazott termékekben is, a probléma ebben az esetben közel sem jelent akkor veszélyt. A felnőttek teste és immunrendszere azért nem hasonlítható egy gyermekéhez, testtömegünk is nagyobb és gyakran hosszabb ideig tartó expozíciót igényelnek az tünetek fizikai megjelenései is. A gyermek teste viszont kisebb és törékenyebb, szervezetük még nem tudja úgy felvenni a harcot a káros anyagokkal szemben, mint a miénk.

A játékokkal kapcsolatos másik probléma a világon mindenkit érint. A közönséges anyagokat, így például a PVC-t közönséges szeméttelepen és lerakókon tárolták évtizedekig. A lebomlási folyamat során számos káros anyag jutott a levegőbe, szivárgott be a földekbe, vizekbe. Ezek miatt is megannyi egészségügyi szervezet és aktivista csoportok, például a Greenpeace is kampányol a PVC alkalmazása ellen. Az elmúlt hosszú évek fejlődésének igénye azonban lehetőséget biztosít arra, hogy gyakorlatilag az összes veszélyes anyagot, amelyeket jelenleg is használnak a játékok gyártása közben, biztonságos és környezetbarát anyagokkal lehessen helyettesíteni.

Mi pedig semmit nem szeretnénk jobban a világon, minthogy gyermekeinket biztonságot környezetben neveljük. Ennek az életérzésnek szerves részét képzi a tudatos gyerekjáték vásárlás is.

Ezért ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 tippet, hogyan lehettek Ti is (környezet-)tudatosabb vásárlók , íme néhány jó variáció:

1. Kutasd fel a potenciális helyeket

Legtöbben úgy érezzük, hogy az idő agyonnyom bennünket. A munkától-munkáig rohanás, az önmegvalósítás és a családi harmónia megteremtése bizony mind időigényes dolgok, így gyakran tapasztalhatjuk azt, hogy a legközelebbi játékboltban gyorsan letudjuk a rokonok babazsúrját, a szomszéd keresztelőjét és a többi születésnapi attrakciókhoz a meglepetések vásárlását.

Mielőtt útra kelünk vegyünk egy mély levegőt és gondoljuk át a lehetőségeket. Szerencsére manapság szinte mindent lehet kapni az otthon melegéből is, így apróságaink játékait is beszerezhetjük. 2021-re szerencsére egyre nagyobb teret ölt a tudatos életmód, így az azt választók számára is akad lehetőség, hogy kiterjesszék praktikáikat a gyerekjáték vásárlásra is.

Fontos szempont a megfelelő bolt kiválasztásánál, hogy mindig legyen a termékhez leírás és anyagismertető. Egy jó ismertető feltétlenül tartalmazza a vásárolandó termék minden paraméterét, így biztonságban és felelősségteljesen vásárolhatunk.

A vásárló tájékoztatása, a termék megismertetése tehát kulcskérdés a megbízható kereskedés kiválasztásában.

2. Olvasd el a cimkét

Az apróbetűs cimkék olvasása -pláne karonülővel a másik kezünkben- nem a legkomfortosabb. Szerencsére sok címke tartalmaz már olyan nemzetközi szimbólumokat, amelyek érdekes és hasznos információval szolgálnak. Tölts el egy kis időt, hogy megismerd a terméket és a szimbólumok jelentését!

safty_labels

Vásárlás során figyelj arra, hogy kerüld a ftalát (phthalate), az ólmot és a biszfenol-A-t, ismertebb nevén BPA-t. A szintetikus vegyület a játékokban található mérgező anyagot jelöli, mely a króm, a kadmium és az arzén mellett az élen áll ebben a negatív listában.

Abban az esetben, ha olyan játékot szeretnél vásárolni, aminek nem találod a leírását, úgy kérd az ügyfélszolgálat segítségét, vagy keress interneten, hogy a vásárlók jelentettek-e esetleg problémákat a termékkel kapcsolatban.

3. Vásárolj hazai kereskedőtől

Jelenleg a Magyarországon értékesített játékok döbbenetesen magas részét más, Európán túli országokban, Tajvanban, Kínában gyártják. Az Európából, azon belül is Németországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Lengyelországból származó gyerekjátékok jóval modernebb körülmények között készülnek, ami miatt magasabb biztonsági besorolással rendelkeznek, mint az olcsó munkaerőről és szabványok hiányáról ismert országokból érkezők.

A Magyarországon és Európában gyártott és helyi kereskedőtől vásárolt játékok vásárlása egy kis lépés a környezettudatosság felé, hiszen csökkenti a szállításhoz használt járművek üvegházhatású gáz kibocsátását, illetve összekapcsol Téged, mint vásárlót helyi kiskereskedővel, akik hasonló értékekkel bírnak, mint Ti. Ez a kapcsolat pedig építi a bizalmat és növeli a vásárlói elégedettséget, amivel mindenki jól jár.

4. Válaszd a megfelelő minőségű anyagot

Miután kiválasztottuk a megfelelő boltot és el is olvastuk a cimkét, érdemes egy pillantást vetni a termék anyagára. Ahogyan arról már egy korábbi cikkünkben is írtunk és a mostaniban is utaltunk: szerencsére rengeteg lehetőségünk van kiváltani a potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmazó, vagy szimplán csak gyengébb minőségű játékokat.

Az aranyszabály az, hogy válassz mindig természetes anyagokból, például organikus textiliákból, festetlen fa anyagokból, bambuszból stb készült játékokat.

Ezek a játékok nem tartalmaznak káros anyagokat, és relatív nagyobb biztonságot nyújtanak gyermekeink számára. Puzzle-ket, könyveket és más nyomtatott termékek esetén győződj meg arról, hogy azok természetes tintákkal vannak-e kezelve (mint vízfesték és szójafesték) és újrahasznosítható és könnyen lebomló anyagra nyomták.

 

5. Használt játékok

Új életet lehelni a régi, valaki számra már unalmas játékba az egyik legcsodálatosabb módja a tudatos vásárlásnak és nagyban hozzájárulhatunk a magunk szerény módján a környezet megóvásához is. Ilyen típusú játékmegosztók jelenleg Magyarországon kevés számban üzemelnek, de jó alternatíva lehet a Facebook Marketplace alkalmazása és még ennél is jobb, ha barátainkkal, rokonainkkal cseréljük és ezáltal frissítjük a gyerekjáték állományunkat.

fa_jatek

Bármilyen esetet is választunk, mindig légy résen és győződj meg vásárlás előtt arról, hogy a termék nem került-e kivonásra, vagy visszahívásra a múltban.

Néhány helyen szerencsére arra is van lehetőség, hogy kisebb összegért cserébe kikölcsönözzünk játékokat. Ezek jó alkalmat jelentenek arra, hogy teszteljük: valójában gyermekünk érdeklődik-e az adott játék irányába, vagy sem -még mielőtt elköltjük a pénzünket.

 

6. Vásárolj minőséget

A kihívásokkal teli 2020 bizony gazdasági szempontból is rányomja a bélyegét az életünkre és komoly nyomást gyakorol ránk, szülőkre.

Mindenesetre vigyázzunk az olcsó játékokkal.

A gyártók folyamatosan, ezekben a helyzetekben pedig még inkább a költségcsökkentés jegyében gyártanak, ami igen rizikós lehet, kiváltképp az anyagválasztás, a gyártási eljárások kapcsán. Ne dőljünk be elsőre a mézesmadzagnak és a tejben-vajban fürdő kánaánnak: sajnos mindennek megvan a maga ára, ez alól a biztonságos gyerekjátékok sem kivételek. Ahelyett tehát, hogy elterüljünk a nyomásnak, ami ránk helyezkedik, vásároljunk megfontoltan.

A kiváló minőségű játékok vásárlásához szükséges többlet pénz igazából egy bölcs befektetésnek bizonyulhat, különösen, ha több gyerkőcöt is tervezünk. Egy magas minőségű termék (gondoljunk egy tömör fa és nem egy hulladék faanyagból préseltre) bizony nagyobb és hosszabb ellenállást tud tanusítani, így a legkisebbek is megörökölhetik a nagyobbak játékat. A jó hírű márkák ( a brit Tender Leaf, a francia Moulin Roty, a német Hess stb) átláthatóbb politikával bírnak és gyakran a magasabb nyomás miatt nagyobb valószínűséggel gyártanak jobb minőségű anyagokból, hiszem ők már nem engedhetik meg maguknak a kezdeti, garantált és megszokott minőség romlását.

7. Csináld magad

Tényleg biztos vagy abban, hogy mindent meg kell vásárolni a gyermekednek? Persze, tudjuk: ők a szemünk fényei, életünk értelmei és igen, azért dolgozunk, hogy nekik jobb legyen.

Najó, tényleg megveszünk nekik mindent, ami az erőnkből telik. De mi van, ha ezt tudjuk valamelyest pótolni önerőből? Egyrészt nagyon jó móka megtervezni, bevásárolni az alapanyagokat a saját környezetbarát játékunk legyártásához, pláne a sikeres kivitelezés öröme nagyon kecsegtető!

Nem is kell messzire menni, egyszerűen csak ki kell elemezni az otthoni „hulladékot”, amit mi magunk termelünk: gabonadobozból vágott, hajtott járművek, kartonból készült vonat, mákkal vagy szárazbabbal töltött csörgődob PET palackból, palackrakéták és még sokáig lehet sorolni, minden csak a kreativitásunkon múlik.

Az élmény, hogy a csöppségeink a saját magunk által készített, szuper környezetbarát játékkal játszik, bizony felbecsülhetetlen.

8. Játsszatok biztonságosan

Itt természetesen nem arra gondolunk, hogy ne a tűzzel játsszon a gyerekünk, vagy apa szerszámaival. Praktikusan arról van szó, hogy még a biztonságosnak hitt otthonokban is lehetnek olyan helyzetek, amiket jobb kerülni.

Ha öltöztetős, kifestős játékot játszunk (melyik gyerek ne szeretné, ha oroszlánnak, vagy hercegnőnek festenék ki?), figyeljünk arra, hogy közönséges arcfesték helyett, ami allergiás reakciót is kiválthat, kukoricakeményítő alapú termékeket használjunk erre a célra, amely bzonyított biztonsággal rendelkezik. Kerüljük az olcsó ékszerek használatát, amik idővel káros anyagot juttathatnak a levegőbe és a gyermek bőrére is. A Healthstuff.org által tesztelt ékszertermékek több mint fele nem volt megbízható minőségű.

Kézműveskedés közben ügyeljen a műanyag kis gyöngyökre, amik szintén méreganyagokat szabadíthatnak fel (kétes származás!). Ne melegítsük vagy hevítsük a faragványokat, mert azok ártalmas füstöt szabadíthatnak fel ilyenkor. A kulcscsomó szintén tévút lehet, hiszen azok -bár szerencsére ritka esetben már- ólmot tartalmazhatnak.

Gondoljuk át kétszer, hogy a ház körül mit adunk gyermekeinknek, mik a potenciális veszélyforrások.

9. Kerüljük az elemet

Az elem fantasztikus találmány, ami lehetővé teszi a földöntúli boldogságot garantáló játékokat, ugyanakkor roppantul megterhelő a környezetünk számára. Az akkumulátorgyártás nemcsak rengeteg mérgező hulladékot hagy maga után, hanem önmagukban ezek a termékek is komoly veszélyt jelentenek a kisgyerekre, akiknek könnyedén fulladást okozhatnak.

Az akkumulátoros játék választása helyett vegyük fontolóra azokat a lehetőségeket, amik a gyerekek kezével, vagy a képzeletükkel működtethetőek. A gyerkőcök fizikai és szellemi aktivitása szilárd alapot teremthet az egészséges, kiegyensúlyozott és ezáltal boldog élethez, fejleszti kreativitásukat és logikai képességüket.

10. Vásárolj kevesebb játékot

Korábban feszegettük a témát, miszerint valóban szüksége van-e gyermekünknek az összes játékra is? Próbáljuk ösztönözni porontyainkat, hogy játsszanak a korábbi, megunt játékaikkal, hagyatkozzanak többet a képzeletükre, hiszen ez fejlesztő hatással van a szellemükre.

A gondos játékválasztást bölcs döntésekkel egészítsd ki. Törekedjünk a jobb minőségű áruk beszerzésére, hogy azok nagyobb biztonságot és hosszabb élettartamot nyújtsanak, akár a nagytestvértől a kisebbek is megörökölhessék azokat. Ez tetszeni fog a környezetünknek és a pénztárcánknak egyaránt.

piknikezo_csalad

Fontoljunk meg olyan lehetőségeket, mint a szabadtéri séta, vagy piknikezni menni, megnézni a kedvenc mesénket stb. A szabadon elérhető játszóterek, a múzeumok, állatkertek és egyéb, aktív tevékenységek mind-mind hozzájárulnak a gyermek fejlődéséhez anélkül, hogy a pénztárcánk lelkét kifacsarnánk. A környezetbarát játékok vásárlása biztosítja azonban, hogy gyermekünk a legnagyobb biztonságban, de mégis szórakoztató körülmények között játsszon.

 

Ugyanakkor a gondos döntéshozatal révén mindannyian hozzájárulhatunk a környezetünk megóvásához, miközben a gyártókat arra ösztönözzük, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a gyártás jobb körülményeire, a gondosabban kiválasztott alapanyagokra és így tovább. A fenti tippek csak csöppek a tengerben, de bízunk benne, hogy ezek alapján már ma tehetünk egy kicsit többet azért, hogy utódaink méltó körülmények között élhessenek nem rontva a gyermekkorunk szépségén.

Hiszen a gyermekünknek csak egy dolga van: hogy játsszon.

Tartalomhoz tartozó címkék: Környezetbarát