Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fenntartható alapanyagból készült játékaink – Playgreen.hu

Fenntartható alapanyagból készült játékaink – Playgreen.hu

Még a leginkább tudatos vásárlók és fogyasztók is elismerik, hogy a fenntartható élet nehéz. A kényelem mindenhol megtalálhatóan körülvesz minket, gyakran pedig csillogó műanyagba csomagolva csábít bennünket.

A gyermekvállalás pedig sajnos még nehezebb kihívások elé állít bennünket. Amint azt kezdő szülőként tapasztaltam: a műanyag és gyakran az igen rossz minőségű plasztik és mikroműanyagok szinte mindenben megtalálhatóak a kiságytól kezdve az etetőszéken át a ruhákig, de sajnos leginkább: a rossz minőségű játékokban. Bár időnként nehéz lehet, van mód arra, hogy a szülők kevesebb műanyagot halmozzanak fel otthon és erre a környezetbarát játékok felé fordulás egy jó kezdő lépés lehet.

 Cikkünkben szeretnénk bemutatni azokat az anyagokat, amelyekből az általunk forgalmazott termékek készülnek választ adva a kérdésekre: miért jó ez, miért van erre szükség, hogyan óvjuk a pöttöm családtagokat.

Fa

​​A fából készült játékok sokkal biztonságosabb és természetesebb alternatívát jelentenek a műanyag játékokkal szemben, mivel nem tartalmaznak mérgező vegyszereket, például PVC-t, lakkot. A fa természetesen antibakteriális, és sokkal vonzóbb a szép textúrájával, illatával és természetesen ízével.Ez különösen fontos azoknak a csecsemőknek, akik fogzáskor mindent a szájukba tesznek.

A fa játékok tartósak, újrahasznosíthatók és biológiailag lebomlanak, így sokkal jobbak a környezetünk számára. Megjavíthatók, ha megtörnek és nemzedékről nemzedékre továbbadódnak. Amikor egy gyermek fa játékokkal játszik, értelmes játékkal foglalkozik, akkor fejleszti a kognitív és problémamegoldó képességeket. Környezetük nyugodt és a játék létrehozásával és kitalálásával vannak elfoglalva. A gyerekek hosszabb ideig szórakoznak, ha ötletesen játszanak!

A kategóriából ajánljuk:

Bambusz

A bambusz vitathatatlanul az egyetlen növény, amely képes lépést tartani az emberi fogyasztás és az erdőirtás mértékével. A bambusz gyorsan növekvő fű, ami gyorsan eléri érettségét körülbelül négy év alatt, szemben a legtöbb puhafa (fenyő, cédrus) 10-20 évével, míg a kemény erdők (kőris, nyír, tölgy, bükk) esetében 40-80 év alatt. A bambusz gyökérrendszere folyamatosan új növekedést és új hajtásokat hajt ki. Ez a folyamatos kihajtás szükségtelenné teszi a betakarítás utáni újratelepítést, szemben az összes fafajjal. Ezenkívül a bambusz mindezt természetesen vegyi anyagok, peszticidek, herbicidek és műtrágyák nélkül teszi meg.

A bambusz természetesen 2/3-dal több szén-dioxidot szív fel és 1/3-dal több oxigént szabadít fel, mint egy ekvivalens faállomány. Emiatt a bambusz ültetése nagyszerű módja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének és a globális felmelegedés elleni küzdelemnek. A bambusz ültetvények talajminőségét folyamatosan javítják, a gyökérzet pedig megakadályozza a talajeróziót. Ez segít megtartani több vizet a szárazföldön a közeli folyóba vagy tóba történő elvezetés nélkül. Ezenkívül a bambusz növények megakadályozzák a vízszennyezést magas nitrogén-fogyasztása révén.

A kategóriából ajánljuk:

Parafa

A parafa biológiailag teljesen lebontható, megújuló és újrafeldolgozható anyag, amely a parafatölgy (Quercus suber) kérgéből készül. Összetételében a szubberin miatt a parafa hidrofób, át nem eresztő, felhajtó, rugalmas és tűzgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A parafaipart környezetbarátnak és fenntarthatónak tekintik, mivel a parafafát nem a parafa megszerzéséhez vágják ki; a parafa betakarításakor csak a fa kérge van lehámozva. A fa tovább él és növekszik.

A termelés fenntarthatósága és a parafa termékek és melléktermékek egyszerű újrahasznosítása a két legmeghatározóbb szempont. A parafatölgyes erdők endemikusan Délnyugat-Európában és Északnyugat-Afrikában megakadályozzák az elsivatagosodást, élőhelyet és menedéket nyújtanak a különféle veszélyeztetett fajok számára. Valójában a parafatölgyes erdők a bolygó 35 legfontosabb ökoszisztémájának egyike!

Pamut

A pamut egy természetes, megújuló és biológiailag lebomló rost, amely védő tokban nő, a Malvaceae családba tartozó Gossypium nemzetség gyapotnövényeinek magjai körül. A pamut hipoallergén, vagyis nem irritálja az érzékeny bőrt és nem okoz allergiát. Az asztmások számára is jó. A pamutszövetek és ruhadarabok puhák és légáteresztőek, így hő és nedvesség elvonja a bőrt a környező levegőhöz, így hűvös és kényelmes marad.

 

A kategóriából ajánljuk: 

Biopamut

A biopamut még a normál pamutnál is jobb. Noha a világ mezőgazdasági területeinek csak 2,5% -án termesztik, az összes rovarölő szer 16% -át és a világszerte használt összes herbicid 6,8% -át elfogyasztja. A pamut a kávé után a világ második legtöbb peszticiddel terhelt növénye. Az organikus választás nem tűnik nehéz választásnak. Az organikus pamut egészségesebb és jobb a környezet és az emberek számára. A szerves pamut nem géntechnológiával módosított növényekből nő ki, szintetikus mezőgazdasági vegyszerek, például műtrágyák vagy növényvédő szerek használata nélkül.

 

 

A kategóriából ajánljuk:

Vászon

A vászon a len növény rostjaiból készült textil. Az ágynemű előállítása fáradságos, de a rost nagyon nedvszívó és a vászonból készült ruhadarabokat rendkívüli hűvösségük és frissességük miatt szeretik. A vászonfonal hosszú, egyenes, sima felületű szálakból áll, amelyek hihetetlenül lélegző anyagot eredményeznek. A szálak simasága segít az anyagnak a szennyeződések elhárításában, és természetes antibakteriális és hipoallergén tulajdonságokat kölcsönöz neki. Az anyag erős és hosszú élettartamú - tökéletes alapanyag babajátékokhoz.

 

 

A kategóriából ajánljuk:

 

Gyapjú

A gyapjú természetes, megújuló és biológiailag lebontható rost, amelyet juhokból és más állatokból nyernek, beleértve a kecskéből származó kasmírt és mohért, a nyulakból származó angórát és más anyagokat. A juhok minden évben új gyapjút állítanak elő, ami a gyapjúból teljesen megújuló szálat alkot. Ha egy gyapjúszálat megsemmisítenek, az természetes úton néhány év alatt lebomlik a talajban, és lassan értékes tápanyagokat enged vissza a földbe. A gyapjú ruházat rendkívül lélegző és kevésbé hajlamos a kikeményedésre. A szintetikussal ellentétben a gyapjú aktív rost, amely reagál a testhőmérséklet változásaira. Tehát segít melegen maradni, ha hideg az idő, és hűvös, ha meleg az idő. Mivel a gyapjú elnyeli a nedvességgőzöket, hajlamos nem statikus elektromosságot létrehozni, így kevesebb port és szöszt vonz. A gyapjú eredendő kémiai szerkezete miatt természetesen lángálló és nehezebben gyulladhat meg, mint sok közös textilszál. A játék iparban jellemzően babák töltőanyagaként használják, hipoallergén és antibakteriális anyaga miatt bébi játékokhoz is ideális, ám jellemzően waldorf babákat töltenek meg vele.

 

 

Politejsav kukorica töltőanyag

A tejsavat (PLA) úgy állítják elő, hogy a keményítőt kukoricából extrahálják és cukorrá változtatják, amelyet azután a joghurthoz hasonló módon fermentálnak. A PLA olyan szál, amelyet pelletizált formájából textilminőségű fonalakká alakíthatunk át, és a poliészterek helyettesítésére szolgál. Ez az erőforrás állítólag 20-50% -kal kevesebb kőolaj alapú erőforrást használ fel, mint a poliészterek, kétféle módon lebontható, évente megújuló, komposztálható, természetesen hipoallergén, antibakteriális és mosható gépben. Az újrahasznosított poliészterrel töltött pamut játékok épp oly puhák és kellemes tapintásúak, mint környezetszennyező poliészter társaik. Akkor miért is választanánk mást?

 

A kategóriából ajánljuk:

 

Lenmag olaj

A lenmagolaj, ehető, színtelen vagy sárgás olaj, amelyet a len növény (Linum usitatissimum) szárított, érlelt magjaiból nyernek. A lenmagolaj önmagában vagy más olajok kombinációival keverve alkalmazható a fa kikészítésében. A lenmagolaj nem fedi le a felületet, mint a lakk, hanem beszivárog a (látható és mikroszkópos) pórusokba, így fényes, de nem csillogó felület marad, amely megmutatja a fa szemcséjét. A lenmagolajjal kezelt fából készült játékok nem veszítenek természetes hatásukból és nem csúszik a felületük, így sokkal alkalmasabbak például építőkockák alapanyagának. A gyermekek könnyebben használják, ügyesebben építenek vele és hamarabb lesz sikerélményük a játék során.

 

 

 

Vízfesték

A vízfesték legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a festékport olyan kötőanyaggal kötik meg, ami vízben oldódik. Vízfesték számos színben és színárnyalatban kapható. A színek összemoshatóak egymással és festés után átlátszanak. Az átlátszóság azt jelenti, hogy a vízfestéken átlátszik a háttér. A vízbázisú tinták az évek során drámaian javultak a minőség terén, olyannyira, hogy sok professzionális nyomtató most szitanyomás céljából vízalapú tintára vált, sőt teljesítményének, biztonságos használatának és környezetének köszönhetően még inkább előnyben részesíti őket.

 

A kategóriából ajánljuk:

 

Ahogy a cikk elejében is megemlítettük: sokkal nehezebb a környezettudatos életet a gyakorlatba átültetni, mint azt gondolnánk, de gondos tervezéssel és -mindennél fontosabb- a döntés meghozatalával mi magunk is tehetünk az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében. Mi a magunk módján ezekkel az értékekkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy gyerekeink úgy szórakozzanak, hogy a mókázással töltött idő ne veszítsen értékéből.

Tartalomhoz tartozó címkék: Környezetbarát