Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Legyen zöld a nappali is

Legyen zöld a nappali is
A környezettudatos életforma manapság nem luxus, egyre többen fordulnak a természet és a természetesség felé. Korábbi cikkeinkben már értekeztünk arról, hogyan tudunk vásárláskor figyelni ezekre a szempontokra, most vendégposztunk keretében az Encishop mutatja be, hogyan dobjuk fel a lakást úgy, hogy az igényes, de természetes is legyen.

 

Napjainkban már könnyen megvalósítható a környezettudatos életforma, ahogy a gyerekszobában, úgy a lakásunk többi részében is elérhető egy kis odafigyeléssel. Otthonunk, környezetünk kialakítása nagyrészt rajtunk múlik.

A nappali egy olyan helye a lakásunknak, ahol a szabadidőnk jelentős részét töltjük, ezért érdemes olyan dísztárgyakkal körbevenni magunkat itt, amik nem csak dekoratívak, de a számunkra fontos “zöldélményt” is biztosítják.

Ilyen dísztárgyak lehetnek az egyre népszerűbb floráriumok. A florárium valójában egy gyönyörű, üvegbe zárt minikert, amibe növényeket ültethetünk, díszes kövek és apró kiegészítők társaságában.

florárium készítés

Ezek a florárium dekorációk különféle alakúak lehetnek, lehet zárt, vagy nyitott. Alakjuk változó, gyakran gömb vagy valamilyen gyémánt forma. Nagyon ritkán kocka vagy téglalap alakúak. Lehetnek állók, függeszthetőek vagy falra akaszthatók. A mi kreativitásunkon múlik csupán, hogy hogyan fognak kinézni ezek a minikertek.

 

Természetesen lehet kapni teljesen kész floráriumokat is, amiket már csak ki kell helyeznünk a megfelelő helyre, de ezek a kész termékek nem mindig találkoznak az ízlés világunkkal, és a nappali színeivel, hangulatával. Ezért mi magunk is elkészíthetjük ízlésünknek megfelelően. Beültethetjük élő növényekkel is, de nem szükségszerű. Az élő növények komoly odafigyelést és gondoskodást igényelnek. A megfelelő táptalajt és a nedvességet is biztosítani kell számukra a díszes dekoráció mellett. Amikor ezek a növények elérik a maximális méretet, aminek a florárium mérete szab határt, akkor ezeket vissza kell vágni, az apró hajtásokat le kell csípni.

Egy nagyon jó átmeneti megoldás lehet azok számára, akik szeretnének a lakásukba egy kis zöldet - de nem érzik, hogy lesz mindig idejük és/vagy kellő szakértelmük a gondozáshoz - a mohával való beültetés.

Nagyon szép zöld hatást ugyanúgy elérjük, viszont a gondozása sokkal egyszerűbb, sokkal szívósabb, mint mondjuk az ezüst pilea vagy az apró levelű üvegcsalán, mert főként ezeket a növényeket ajánlják floráriumokba. A moha mellett még a különféle pozsgások is nagyon jó választások, szintén kevesebb törődést és odafigyelést igényelnek. Figyelni kell az elhelyezésre ebben az esetben is. A túl sok napfényt nem szeretik a floráriumban tartott növények, mivel kis üvegházhatás érvényesül. Bőven elég lehet a szórt fény is sok esetben. Erős napsütésben azonnal beindul a párásodás.

florárium készítés

Sokan nem csak a nappaliba, tesznek floráriumot, hanem például az irodába is. A munkahelyen is van lehetőség olyan tárgyakkal körülvenni magunkat, amelyek otthonossá teszik környezetünket. De tehetünk bele mást is, elég az is, ha csak díszkavicsokat és apró dísztárgyakat, esetleg műnövényeket teszünk, mivel a gondozásuk hétvégén és munkaszüneti napokon kevésbé megoldható.

Remek ajándék ötlet lehet a florárium azoknak az ismerőseinknek, szeretteinknek, akik szeretik a dísztárgyakat, szeretik a növényeket vagy éppen zöld gondolkodásmódban élnek. Ezeket a termékeket könnyen beszerezhetjük, lakásdekor termékeket böngészve az interneten, akár az EnciShop webáruházban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Környezetbarát